2023

Solum på Thorvaldsens Museum

20230616_161440

Thorvaldsen, italienske urter og Solums TaghaveMuld.
Hænger det virkelig sammen? Ja, det gør det! Solum har doneret 60 bigbags TaghaveMuld til en helt speciel udstilling på Thorvaldsens Museum.
Da Thorvaldsen vendte hjem fra Italien med sine skulpturer, var de pakket ind i hø for at skåne dem mest muligt på skibstransporten fra Rom til København. Det hø og de frø det bragte med sig endte på byggepladsen til det helt nybyggede Museum på Slotsholmen. Her spirede de frem og dannede en lille italiensk blomstereng. Det lagde den unge botaniker Johan Lange heldigvis mærke til, og han lavede herbarier af flere af arterne.
Det er denne blomstereng kunstneren Crystal Bennes nu genskaber i Atriumgården midt i Thorvaldsens Museum. Der er købt frø hjem fra nær og fjern, og en stor del af dem er prøvespiret i det tidlige forår i forskellige vækstmedier fra Solum. De har stået lunt og godt i Væksthuset hos RTS Vilvorde, der var søde at tage spirebakkerne ind og passe dem i 2-3 uger. Solums TaghaveMuld blev valgt, dels fordi frøene spirede rigtig godt i den, dels fordi indholdet har en god vandholdningsevne og ikke vejer voldsomt meget. Vores dygtige drenge på pladsen i Roskilde stod meget tidligt et par dage inden for at nå at fylde bigbags inden åbningstid, så de stod klar til afhentning d. 20/3. Det var en kold men klar dag, da lastbilerne nåede København, hvor mulden hurtigt og kyndigt blev kranet den ned i Atriumgården midt i den gamle smukke bygning. Her hjalp frivillige med at få jorden spredt, så frøene kunne blive sået først i april. De er nu spiret frem, er vokset til og er blevet præcis det alle håbede på - en genskabelse af en blomstereng fra Thorvaldsens Rom, med blomster og insekter. Johan Langes herbarier er fundet frem fra en godt gemt krog i arkivet og indgår i udstillingen, der samtidig sætter fokus på den biodiversitetskrise, vi lige nu kæmper med.

20230327_114213
Nyhedsoversigt