IMG_1463

Indsatser mod lugtgener i Roskilde

Hvordan håndterer Solum affald og kompost på sin plads i Roskilde på Vestre Hedevej?

Haveaffald knuses straks, når det ankommer til pladsen. Man kan opleve, at det lugter når det ankommer, fordi det har ligget hos borgerne og på genbrugsstationen i flere uger.

Det knuste affald deles i 2 dele: de store stykker til biobrændsel, den fine del til kompost.

Kompostmilerne lægges op løbende med rør til at blæse luft igennem.

Biobrændsel køres bort i takt med, at forbrændingsanlæggene skal bruge det.

Hvorfor kan jeg nogle gange lugte kompost eller affald i mit nabolag?

Lugt fra haveaffald opstår naturligt. De fleste ved, at selv små bunker græs, man har glemt med vand i trillebøren, lugter meget. Derfor lugter affaldet altid lidt, når vi får det ind.

Lugten spredes meget forskelligt. Når vinden blæser kraftigt fortyndes lugten, og man registrerer den ikke. Men når det er stille vejr, måske endda med tåge, kan lugten glide langs jorden, og selv begrænset styrke kan lugte meget.

Hvad gør Solum for at reducere lugtgener på pladsen i Roskilde?

Finstof til kompostering lægges op i bunker med aktiv beluftning. Det betyder, at der blæses luft
igennem materialet. Årsagen til dette er, at materialet lugter meget mindre, når der er ilt til stede.

Det er også derfor, at vådt græs i en trillebør med vand lugter meget, mens tørt græs i en bunke ikke lugter.

Biobrændsel i en stor bunke kan også lugte af samme årsag. Derfor forsøger vi hurtigst muligt at få det afsat.

Hvordan samarbejder Solum med kommunen og miljømyndighederne for at sikre, alle miljøstandarder overholdes, og lugtgener minimeres?

Solum fører en tæt dialog med kommunen og tager bl.a. på fælles lugttilsyn, når det vurderes påkrævet.

Vi ønsker at modtage evt. lugtklager så hurtigt som muligt, så vi kan tage action på disse og vurdere interne såvel som eksterne kilder.

Hertil implementerer vi løbende forbedringer; dels ud fra egne tekniske og procesmæssige optimeringer – dels ud fra kommunens krav og anbefalinger eller andre markedsaktørers erfaringer.

Holder myndighederne egentlig øje med jer, eller kan I selv styre jeres produktion?

Solum opererer i henhold til de tilladelser, myndighederne har udstedt, herunder miljøtilladelser.

Vores nabo og samarbejdspartner Argo er underlagt tilsyn fra Miljøstyrelsen, mens Solum er underlagt Roskilde Kommune.

Vi kan derfor ikke svare for, hvordan kontrollen udøves med Argo, men vi har indtryk af, at også Argo gør, hvad de kan for at genere både borgere og virksomheder mindst muligt.

Hvornår på dagen arbejder I mest med kompost/affald?

Vi neddeler og sorterer haveaffald dagligt i hverdagene indenfor vores åbningstid.

Der kan gå uger i mellem, at der er behov for at håndtere komposten. Når det er nødvendigt, tager vi højde for ikke at gøre det op til weekender, ferier mv. Komposten håndteres kun indenfor vores åbningstid i hverdagene.

Hvad gør Solum, hvis lugtgenerne bliver værre?

Solum gør i dag alt, hvad vi kan. Det indebærer også, at vi kører overskydende materiale bort med det samme. Vi kan intensivere dette efter behov – og planerne er at flytte endnu mere af det bionedbrydelige affald til vores anlæg i Audebo, så borgerne i Roskilde vil blive generet mindre og sjældnere.

Hvordan kan jeg rapportere en lugtklage, og hvad sker der så?

På vores hjemmeside finder du en klageformular. Du udfylder denne med så mange oplysninger som muligt. Den sendes automatisk til os og til Roskilde Kommune.

Er der planer om at flytte Solums plads til komposthåndtering væk fra Roskilde?

Ja, vi har flyttet en del af komposteringen til vores plads (Biovækst) i Holbæk Kommune.

Vi overvejer til stadighed, om det er muligt at flytte aktiviteter, men det tager tid at få tilladelser. Selv om vi udfører en opgave, som alle kommuner har brug for – og alle kommuner helst vil have en kort kørsel til med deres affald, har meget få kommuner plads til en komposteringsplads.

Kan vi risikere en ny brand med lugt- og røggener?

Behandling af affald er desværre behæftet med en vis brandrisiko. Elektrificeringen af flere og flere produkter betyder også tilstedeværelse af lithiumbatterier, som ved håndtering kan bryde i brand.

Solum har investeret i en traktor med dertil hørende vandvogn, som kan sprøjte store mængder vand ud over et stort areal på kort tid, indtil brandvæsenet kan komme frem med større materiel.

Hertil er der på dele af pladsen opsat termiske kameraer, der kan registrere varmeudvikling, ligesom pladsen regelmæssigt overflyves med drone med termisk kamera.

Arbejder Solum med andet end kompost?

Ja, vi investerer og deltager på flere områder i den grønne omstilling.

Ud over bioaffald til brug for fodboldbaner, golfbaner, haveanlæg, gartnerier samt andre biovækstformål har vi også investeret i et stort robotanlæg til sortering af byggeaffald og 3- dimensionelt affald i Roskilde samt et stort robotsorteringsanlæg til plast i Holbæk Kommune.

Solums tilgang er loop-baseret, hvilket betyder, at vi gennem omdannelse af affald til ressourcer nedbringer forbruget af jomfruelige ressourcer mest muligt.